Cambotja va aconseguir la independencia de Fransa al 1953. Al 75 els khmers rojos liderats per Pol Pot es van fer amb el control del govern a traves de les armes. Aquest psicopata que es feia dir comunista, era un burges que va anar a estudiar a Paris, i es va interessar pels moviments marxistes parisencs. Un cop president, va intentar fer la revolucio (socialista) en un temps record, i la veritat es que va revolucionar el pais de dalt a baix. Va abolir el diner, l-educacio, les ulleres, els llibres, els idiomes (et mataven si sabies frances o una altra llengua)... La seva idea era crear cooperatives agricoles (estil maoista) i arribar a l-autarquia. Un dels problemes es que a la capital hi vivien 3 milions de persones. La solucio va ser evacuar tota la ciutat, i quan diem tota, inclou a vells, hospitalitzats, nens... tothom cap al camp. Molts ja van morir de cami als pobles, altres no sabien res de les feines del camp i directament se-ls va matar, i un tercer grup de gent (gent que tenien estudis, professors, estudiants, mestres...) tambe se-ls va assassinar. En total uns 3 milions de morts a Cambotja, un ters de la poblacio total, aixo si, en un temps record de 4 anys. A la capital van restar-hi nomes 40.000 persones. Encara avui no ha recuperat la poblacio d-abans de Pol Pot.
Un dels rastres de les atrocitats dels Khemer Rojos es l-antiga preso de Tuol Sleng. Antiga escola que Pol Pot va reconvertir en un infern. Es dificil no sortir tocat de la visita. Actualment es conserva intacte amb les cel-les, aparells de tortura, sales d-interrogatoris, fotografies dels presos, reixes... Encara s-hi respira el dolor i el sufriment. Prop de 100 persones morien diariament a la preso, torturats o assassinats. Dins al museu s-hi troben els dos punts de vista, els dels torturadors i dels unics 5 supervivents. Les fotografies i les imatges revelen la brutalitat de l-indret, digne dels pitjors camps de concentracio de l-epoca nazi.
Els khmers rojos van acabar al 79, van durar quatre anys gracies al suport de Xina, EUA i Tailandia. Despres d-una ocupacio vietnamita, Pol Pot passava a la clandestinitat, i fins al 1991 no es signava l-acord. Actualment existeix una monarquia constitucional de fireta amb un sistema capitalista. L-esperansa de vida de la poblacio es de 62 anys amb un a taxa d-alfabetitzacio que no arriba al 73%. Es una poblacio difusa geograficament dedicada basicament a l-agricultura. Les vies de comunicacio brillen per la seva absencia, nomes hi ha 3 carreteres asflatades que comuniquen les principals ciutats. La capital, Pnom Phenn, es l-exemple perfecte per explicar els contrastos del pais. Nens del carrer convivint amb mansions, i paradetes de mercats amb empreses i bancs multinacionals.
Saludeu en gil de part meva quan el veieu!
ResponElimina